Hvilken varmepumpe skal jeg vælge?
Når du skal vælge varmepumpe til dit hjem, findes der på det danske marked 5 forskellige pumper at vælge imellem. Med denne artikel, vil vi forsøge at gøre dig lidt klogere på, hvilke typer af primære og sekundære varmepumper, der findes på det danske marked, og hvilken en, der passer til lige netop dit behov.
Skal pumpen benyttes som primær varmekilde findes der 2 typer af varmepumper; nemlig en jordvarmepumpe og en luft til vand-varmepumpe. Derudover findes der 3 typer af varmepumper du kan benytte som supplement til andre varmekilder. Vi gennemgår de 5 typer af varmepumper herunder, og oplister fordelene ved hver af de 5 pumper.
Pumper som primær varmekilde
Jordvarme
En jordvarmepumpe giver dig den største økonomiske fordel på langt sigt, når først pumpe og installation er betalt. Med en jordvarmepumpe er du sikret både opvarmning af dit hus og varmt vand, og anlægget fungerer som ideel varmekilde i et helårshus, da jordvarmen kan indhentes året rundt. Selve installationen af jordvarmen foregår ved at der graves slanger ned i din have, og opstilles en varmepumpe udenfor ejendommen. Slangen indhenter varmen fra jorden, som transporteres ind i varmepumpen, der omsætter varmen til en passende temperatur.
Installationen af en jordvarmepumpe er en forholdsvis stor investering, der dog på længere sigt giver stor økonomisk gevinst. Slangerne kan installeres i stort set alle typer af undergrund, men kræver at du har egen have på minimum 300 m2. Derudover skal slangerne placeres således, at de ligger mindst 60 cm fra naboskel. Jordvarmepumpen fordrer, at du har installeret vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme i huset.
Går du med tanken om at installere jordvarmepumpe på din grund, står du overfor store økonomiske besparelser. Inden du påbegynder installationen, skal du dog sikre dig at dit hus ligger mindst 50 meter fra et vandforsyningsanlæg.
Fordele ved jordvarmepumpe:
- Bedste økonomiske løsning når først installation er betalt
- Opvarmer både brugsvand og bolig
- Effektiv udnyttelse af jordens konstante varme
Luft til vand-varmepumpe
Luft til vand-varmepumpen er en primær varmekilde der både giver dig varme i helårshuset og varmt vand, og er så effektiv en varmekilde at du typisk kan forvente en reduktion i varmeudgifter med op til 40 %. Modsat jordvarmepumpen, kræver luft til vand-varmepumpen ikke nær så meget plads i din have, og er desuden billigere at installere.
En luft til vand-varmepumpe fungerer ved at trække luften udefra ind i varmepumpen, hvor varmen herfra ledes gennem husets rør og opvarmer bolig og brugsvand. Når først denne type af varmepumpe er installeret, fungerer den lige så fuldautomatisk som fjernvarme.
Før du beslutter dig for at installere luft til vand-varmepumpen, er der nogle ting du skal sikre dig. For det første, skal du have plads til at der kan placeres en ikke-lydløs ventilator uden for dit hus. Denne bør som minimum placeres 5-10 meter fra skel for at undgå at naboen bliver generet af støjen fra pumpen. Derudover skal du have installeret enten vandbårne radiatorer eller vandbåren gulvvarme i din bolig.
Fordele ved luft til vand-varmepumpe
- Billigere at installere end, og næsten lige så effektiv som jordpumpen
- Kræver minimum plads i haven
- Kan benyttes som primær opvarmning af både brugsvand og bolig
- Miljøvenlig
Pumper som supplement til varmekilde
Boligventilationspumpe
Med en boligventilationsvarmepumpe, får du et anlæg der både kan opvarme og nedkøle luften i din bolig, samt i nogle tilfælde opvarme brugsvand. Boligventilationsvarmpumpen fungerer ved hjælp af aktiv varmegenvinding der betyder at en varmepumpe opvarmer luften inden den bliver sendt ud i rummet. Varmepumpen fungerer blandt andet ved hjælp af en varmeveksler der kører på energien på udsugningsluften. Boligventilationsvarmepumpen fungerer ikke som primær varmekilde i helårshuse, men kan nemt bruges til at supplere andre varmekilder.
Overvejer du installation af boligventilpumpe, er det en forudsætning at din bolig er suppleret med ventilationskanaler til indblæsning i de rum der skal varmes op, samt udsugning i køkken og bad. Derudover er det vigtigt at dit hus er tæt, for at få det optimale ud af varmepumpen.
Fordele ved boligventilationspumpe:
- Kan både opvarme og nedkøle luften
- God som supplement til varmekrævende boliger
- Kan i nogle tilfælde opvarme brugsvand
Luft til luft-varmepumpe
En luft til luft-varmepumpe er en af de billigste løsninger inde for varmepumper på markedet. Pumpen er let at installere og kan benyttes som supplement til andre varmekilder i helårshuset, eller som primær varmekilde i eksempelvis sommerhuset. Den fungerer ved at udnytte varmen fra udeluften som bruges til at opvarme indblæsningsluften der frigives i din bolig. Denne type af varmepumpe er ideel til opvarmning af sommerhuse, og fungerer optimalt i store eller sammenhængende rum.
Luft til luft-varmepumpen, fungerer som en billig varmekilde der ikke kræver vandbårne radiatorer. Benyt pumpen til opvarmning af bolig som effektivt supplement til radiatorer og olie- og gasfyr.
Fordele ved luft til luft-varmepumpe
- Billig erhvervelse og billig i drift
- Optimal løsning til opvarmning af sommerhuse
- Udemærket supplement til anden varmekilde
Brugsvandsvarmepumpe
En brugsvandsvarmepumpe er den sidste af de supplerende varmepumper i rækken af de mest populære varmepumper på det danske marked. Denne varmepumpe kan supplere din bolig med varmt vand, og er en rigtig god løsning i huse hvor den primære varmekilde er elvarme, eller gas- og oliefyr af ældre model.
Brugsvandsvarmepumpen fungerer ved at genbruge den varme luft der løber gennem rørene i dit køkken, bad og bryggers til opvarmning af brugsvand.
Fordele ved brugsvandsvarmepumpe:
- Er ikke afhængig af mekanisk ventilation
- Godt supplement til varmekrævende boliger
- Genbruger varme fra udsugningsluft til opvarmning af vand.
Vi står klar med råd og vejledning
Som vist er der fordele ved alle 5 typer af varmepumper. Når du skal vælge varmepumpe, er det vigtigt at du vælger en pumpe der passer præcis til din bolig og dit behov. Har du brug for sparring, råd og vejledning til at vælge den rigtige pumpe, står vi altid klar med en hjælpende hånd.
Kontakt os på mail eller telefon, så tager vi sammen en uforpligtende snak om den bedste løsning for dig.