Fra koks og fastbrændsel til varmepumpe
Familien Schougaard blev andelshavere i Nærvarmeværket, og sendte dermed den gamle koksfyrede Salamander kedel på pension til fordel for en ny luft-vand varmepumpe. I mange år har Søren Schougaard opvarmet boligen i Fannerup på Djursland med koks og fastbrændsel. Men efter et forbud mod fyring med Energikoks pr. 1. januar 2019 skulle der ske noget nyt, da Søren ikke var interesseret i at ”tumle med brænde” fremover.
En bæredygtig løsning
Søren er biavler og glad for naturen - han var derfor sikker på, at han skulle have en bæredygtig varmeløsning fremover.
Han blev gjort opmærksom på fordelene ved Nærvarmeværket fra en bekendt han mødte, en dag han var ude og handle. Herefter undersøgte han konceptet nærmere, ”Jeg læste materialet fra Nærvarmeværket, både forfra og bagfra og kunne ikke finde nogle fejl ved konceptet”. Nærvarmeværket er et andelsselskab der leverer bæredygtigt varme uden for fjernvarmeområder på vilkår, som man kender det fra fjernvarme. Varmen leveres af Baxi luft-vand varmepumper fra HS Tarm opstillet ved den enkelte bolig; heraf navnet Nærvarmeværket.
Kristian Kristensen fra Lyngby VVS, der er den lokale Nærvarmeinstallatør på Djursland, anbefalede efter gennemgang af eksisterende installationer og energiberegninger en 11 kW. Baxi Block Alezio-3 S V200 luft-vand varmepumpe til familiens bolig. En luft-vand varmepumpe høster energien fra luften med en udedel og sender den til en indedel, der omdanner energien til varme, der kan bruges til opvarmning af bolig og brugsvand. En luft-vand varmepumpe fra HS Tarm er 100% drevet af el. Med strøm fra vedvarende energikilder bliver varmen derfor CO2-neutral.
"Fra vi bestilte Nærvarmeværkets løsning, til Kristian havde installeret varmepumpen, gik der otte dage" fortæller Søren Schougaard. Han meget tilfreds med den løsning som Nærvarmeværket har installeret, og han mener, at konceptet er skruet godt sammen og tilrettelagt, så det er gennemskueligt – og så gør det ikke noget, at det også er billigt.